Kövess minket: Telegram — XVkontakte

Hatalmas felháborodást váltott ki Rébecca Chaillon bevándorló hátterű francia „művész” legújabb színi előadása, melyben fehér játékbabákat húznak karóba a „rasszizmus ellen tiltakozva”.

A Fekete Kártya Neve Szenvedély című darabot július 25-én, kedden mutatták be az Avignoni Fesztiválon, ahol már az előadás közben több néző bekiabálásokkal fejezte ki nemtetszését a látottakkal szemben. Szemtanúk azt mondták, hogy akadt olyan néző is, aki felemelte a középső ujját, amikor az egyik színész a rendőri brutalitásról beszélt.

Sajtóbeszámolók szerint az előadás végül botrányba fulladt, miután a színészek berohantak a nézőtérre, és az előadás részeként elvették a fehér nézőktől a táskáikat. Aki pedig ezt nem hagyta, annak azt üvöltötték: „gyarmatosító rasszista”. Egy nő állítólag ököllel megütötte a tőle „lopni” próbáló egyik színészt, ezért őt „rasszista támadással” vádolta meg a helyi baloldali sajtó.

A közel három órás darab rendezője szerint „az előadás azokra a sztereotípiákra és fantáziákra összpontosít, amelyeket a kaukázusi emberek gyakran a fekete nőknek tulajdonítanak”. Egy szakmabeli korábban úgy fogalmazott, hogy az színdarab egy, a „gyarmatosító és nyugati lelkiismeretet örömtelien megrázó műalkotás”. A kritikusok szerint azonban a darab nem más, mint család- és fehérellenes propaganda.

„A fekete nők teste legtöbbször hiperszexualizált, tárgyiasult, állatiasodott, miközben továbbra is nehéz, sőt lehetetlen megbirkózni a fehér testekkel és a belőlük fakadó kiváltságokkal” – magyarázta a darabbal kapcsolatban Rébecca Chaillon egy korábban megjelent interjúban.

A színdarab botrányba fulladt avignoni előadásán már az ülésrenddel is szemléltetni szerették volna „rasszizmusellenességet”. A kiemelt helyeket négereknek tartották fent, míg a fehéreket a hátsó sorokba ültették, hogy „érezzék az apartheid erőszakát” (nem mintha Franciaországban lett volna ilyesmi).

Helyi hírügynökségek beszámolói szerint az előadóművészeket a színdarab alatt, illetve a színházon kívül is „erőszakos rasszista támadások” érték a nézők részéről. Az Actu Paris hírportál megkereste az incidens kapcsán Rébecca Chaillont, valamint az általa vezetett színházi társulatot több tagját, de egyikük sem kívánt nyilatkozni.

Kövess minket: Telegram — XVkontakte

Az USA-ban egyre több fehér gyakorolja a kereszténység „afrikanizált” változatát, az ún. karizmatikus (evangéliumi) protestantizmust.

A brazil Nemzeti Emberi Jogi Tanács nevezetű szervezet különböző felméréseken alapuló tanulmánya szerint „riasztóan növekszik a náci csoportok jelenléte” a dél-amerikai országban. 

Adolf Hitler életének valószínűleg egyik legboldogabb pillanata az volt, amikor 1940. június 17-én reggel, a francia-belga határ közelében elhelyezett főhadiszállásán értesült a francia kormány fegyverszüneti kérelméről.

Az emberiség egyik óriási bravúrja a nemzetiszocializmussal kapcsolódik össze: ötven éve a holdra szállás magába olvasztotta a III. Birodalom történetének egy részét.

A második világháború lezárást követő vérgőzös évek feltárása, megismertetése a nyilvánossággal, valahogy elfelejtődött az 1990-es "rendszerváltozás" óta.

A közelmúltban derült ki, hogy a Pest vármegyei Szigetszentmártonban 1944 novemberében négy huszárt temettek el, akik a Csepel-sziget védelmében haltak hősi halált.

A katonai kíséretek a kora középkor hadviselésének meghatározó szerveződései voltak, harcos fiatal férfiak egy karizmatikus vezető köré gyűlve vettek részt a személyes dicsőséget és vagyonszerzést ígérő hadjáratokban.

Ingyen kínálja fel doktor Joseph Goebbels vidéki villáját, az úgynevezett Haus am Bogenseet a berlini önkormányzat. 

„Vádat emeltek négy férfival és egy nővel szemben, akik egy marokkói férfira a származása miatt támadtak rá” – közölte a Fővárosi Főügyészség az MTI-vel.

Ki árja, félvér, nem-árja – a félvérek és nem-árják jogállása – a nem-árják állampolgársága, házassága, hivatalviselése – a harctéri szolgálatból eredő kiváltságok, ésatöbbi.

Rudolf Hess, Adolf Hitler helyettese, a második világháború alatt  szerepet játszó politikusok közül az egyik legkülönösebb és legérdekesebb egyéniség.

Az alpesi ország korábbi jogszabályai ugyan tiltják az „emberek becsmérlését vallási, etnikai vagy szexuális irányultságuk miatt”, de csak akkor, hogy ha az elhangzott kijelentések, a használt jelképek vagy bemutatott mozdulatok „propagandisztikus célokat” szolgálnak, jelentsen ez bármit.

Amszterdam önkormányzata 100 ezer eurót fizet kártérítésként amiatt, hogy a város a második világháború alatt a villamosjegyekből származó pénzből 48 ezer zsidót szállított a német munkatáborok felé – írja az MTI.

Szálasi Ferenc 1946. évi Börtönnaplójának február 28-i bejegyzésében ezt olvassuk: "Ma reggel kivégezték Imrédy Bélát. Nyugodjék békében. A Nemzet vértanúja volt."

Az ottawai orosz nagykövet szerint a kanadai hatóságok „hajlamosak késleltetni a volt nácik elleni pereket”.