Kövess minket: Telegram — XVkontakte

Másfél év felfüggesztett szabadságvesztésre ítélte a Győri Törvényszék azt a 17 éves kapuvári diákot, aki  állítólag halállistát készített és egy „neonáci” jelzővel leírt internetes csoportban azt írta tavaly ősszel, hogy másnap megöli osztálytársát a származása miatt.

Az ítélet része az is, hogy írnia kell egy dolgozatot „a lelkiismereti, vallási szabadságról és a megkülönböztetés tilalmáról”.

„Pontosan milyen dolgozatra gondol az ügyészség?” – kérdezte a bírónő a vád képviselőjét az osztálytársa megölését előkészítő középiskolás perében, amikor a vád indítványa elhangzott. Az ügyésznő azt válaszolta: a diák világnézetéről, akár az aktuális politikai kérdésekkel kapcsolatban írjon. A bíróság a váddal és a védelemmel egyezően végül úgy döntött: Rolandnak pszichoterápiára, pártfogóra is szüksége van a felfüggesztett fogházbüntetés mellett.

Az antirasszistákat vette fel a listájára

Tavaly a Győr-Moson-Sopron megyei Kapuváron tanuló középiskolás fiú hónapokkal a cselekmény előtt a nemzetiszocializmus eszméit bújta, 2022 szeptemberében pedig vásárolt egy horogkeresztes, „Black Ice” feliratú, kinyitható zsebkést. Ismerősei előtt azt sem rejtette véka alá, hogy erőszakra készül zsidó, fekete bőrű, általa „húzott szeműnek nevezett” és cigány származású személyekkel. Készített egy halállistát is iskolai mészárláshoz, amelyen tanárai, osztálytársai, köztük azon osztálytársa neve szerepelt, aki korábban beszólt neki fajvédő kijelentései miatt.

A cselekménye előtti napon az osztályfőnöke egy sorozatgyilkosos történetről beszélt az órán, de nem számolt azzal, hogy Rolandnál ez a gondolatsor milyen gombot nyom meg, a fiú egy osztálytársával közölte, hogy ő is sorozatgyilkos lesz.

Másnap aztán egy internetes, nemzetközi, nemzetiszocialista csatornán angolul azt írta, hogy megöli „antirasszista osztálytársát”, amiről – az ott hozzászólók buzdítására – megpróbál fényképeket és videót is készíteni.

A bejegyzésről a brit rendőrség tájékoztatta a Terrorelhárítási Központot, és másnap már csöngetett is a nyomozóhatóság a kapuvári családi házban, ahol házkutatást tartottak és Rolandot előállították, amint arról ekkor a rendőrség is hírt adott. A fiút őrizetbe vették, majd a Győri Járásbíróság bűnügyi felügyeletet rendelt el, azóta nyomkövetővel otthonában tartózkodott.

A Győri Törvényszék most csütörtökön előkészítő ülést tartott, amelyen törvényi lehetőség volt arra, hogy a vádlott lemondjon a tárgyalásról, ha bűnösségét beismeri elfogadva a vád egészét. Roland és védője így is tett. Egyórás tanácskozás után tárgyalás nélkül meghozta ítéletét Dobor Zsuzsanna bíró.

Egy éve volt gondolkodni, de házi őrizetben nehéz volt kitalálni a jövőt

Bár Horváth Márton, a fiú ügyvédje kérte a jóval enyhébb próbára bocsátást, a bíróság a vád indítványával egyezően döntött, és másfél év fiatalkorúak fogházára ítélte a most 17 éves Rolandot – a büntetést 2 és fél évre felfüggesztik. A tinédzser mellé pártfogót rendelnek ki, és legkevesebb egy évig pszichoterápiára kell járnia, amire Sümegi Judit ügyész szerint „a most elhangzott mondatokból kiindulva különösen nagy szükség van”.

„Mit csinált ez alatt az idő alatt?” – kérdezte tőle a bíró.

„Segítettem otthon, etettem az állatokat. Főleg játszottam. Konzolos játékokat, elsősorban egy Forma 1-es játékot.”

Azonban kiderült róla az is az ismertetett pártfogói és igazságügyi szakértői vélemények alapján, hogy családjával jó kapcsolatot ápol, nyolcéves kistestvérére rendszeresen vigyáz, egyetemista nővérével, szüleivel is sokat beszélget. A szülők egyébként elkísérték, édesanyja az egész ülés alatt a könnyeit törölgette. 

Most kellene „beilleszkednie a társadalomba”

A vád kérdezte, gondolkodott-e a továbbtanulásról, de a válasz „nem” volt: „Eddig azért nem terveztem semmit, mert vártam a büntetőeljárás végét” – felelte. Korábban szakácsnak tanult és szakácsként is akart dolgozni, de a gyakorlat alatt elment a kedve a pályától. Tanulói viszonya megszűnt, barátai elpártoltak tőle az elmúlt évben.

A védő azt kérte: a bíróság vegye figyelembe a beismerésen, a megbánáson és a pszichiáteri jellemzésen túl azt, hogy valójában nem akarta osztálytársát bántani, és diáktársa láthatóan nem is ijedt meg ettől.

A bíróság ezeket enyhítő körülményként vette figyelembe, de súlyosító körülmény, hogy „az emberölés előkészületét a másik ember származása miatt követte el”.

A dolgozat témáját is meghatározta a bíróság: Rolandnak az emberi jogok és alapvető szabadságok védelméről szóló római egyezményt kell elolvasnia, aztán számot adnia arról, mit értett meg a lelkiismereti és vallásszabadságról, a megkülönböztetés tilalmáról.

Az ítélet jogerős.

Kövess minket: Telegram — XVkontakte

Magyarország második világháborús történetének van egy apró, alig ismert, de egyben rendkívül érdekes fejezete: az egyéni fegyverténnyel ellenséges harckocsit megsemmisítő magyar honvédek termőfölddel való jutalmazása.

A 84 éves Bosnyák Imrét, a Nyilaskeresztes Párt egykori propagandistáját, 1997. augusztus 24-én temették a Rákoskeresztúri köztemető 298-as parcellájába.

A vérzivataros 20. század során több híres és hírhedt személyiség is megfordult a szegedi Csillag börtön celláiban.

A mindenkori baloldal szerint a faj csak egy társadalmi konstrukció, ugyanúgy nem determinál semmit, mint azt újabban hangoztatják a biológiai nemekkel kapcsolatban.

Összevont 15 év börtönbüntetésre ítéltek két brit fehér fajvédő, nemzetiszocialista podcastert, akik Harry herceg és félvér negrid fia, Archie kivégzésére szólítottak fel.

Az olasz legfelsőbb bíróság, a semmítőszék foglalt állást az olasz szélsőjobboldali, hazafias csoportok találkozóin, megemlékezésein országszerte használt köszöntési formáról.

Az időpont: 1946. október 7. A színhely: a kaposvári katonai szűrőtábor. Sólyom András őrnagy táborparancsnok korábban már több ezer embert vett őrizetbe a Magyarországra hazatérők közül. Számára egyegy újabb őrizetbe vétel már nem jelent különösebb eseményt.

A világháborúban, 1915 szeptemberében vonultam be, mint hadnagy és századparancsnok, a bécsújhelyi akadémia elvégzése után.

Egy argentin étterem az „Anna Frank” hamburgerük mellé sajtos és szalonnával bevont „Adolf” névre keresztelt sült krumplit kínált, amíg be nem támadták a helyi zsidók.

Biden amerikai elnök az egyik beszédében azt mondta, hogy „Trump és republikánus hívei egy szélsőséget képviselnek, amely köztársaságunk alapelveit fenyegeti”. Ezzel a megosztó és kirekesztő kijelentésével a Reuter/Ipsos felmérése szerint a megkérdezettek 58 százaléka egyetértett.

Eredménytelennek nevezte az olasz baloldal a Magyarországon fogva tartott antifasiszta terrorista, Ilaria Salis szabadon engedéséért folytatott politikai kampányát Giorgia Meloni miniszterelnök az RAI1-nek adott televíziós interjúban.

Mecklenburg-Elő-Pomerániában egy 16 éves lányt három rendőr hirtelen kivezetett az osztályból az osztálytársai szeme láttára. A „bűne”, hogy azt írta TikTokon, Németország a hazája, és nem csak egy hely a térképen. A diákot a saját igazgatója jelentette fel, a rendőrség agymosást is végez rajta, írja a Kuruc.info a Junge Freiheit nyomán.

Észak-Írország fővárosában a jövő héten árverésre bocsátják azt a ceruzát, amelyet Eva Braun ajándékozott a Führer 52. születésnapjára.

Az 1944 őszén szovjet megszállás alá került Kecskeméten a nyugat-magyarországi harci cselekmények és a világháború vége után is még fél évvel, 1945 karácsonyán is előfordultak a szovjet katonák által elkövetett rablások és gyilkosságok a polgári lakossággal és az újonnan felálló rendőrség tagjaival szemben egyaránt.

Közvetlenül a II. világháború után Lengyelországban 277 börtönben és 1255 kommunista koncentrációs táborban több mint 200 ezer német származású polgári személyt gyűjtöttek össze, mialatt a vasfüggöny szovjet oldalán 16 millió német származású polgári lakost telepítettek ki.